Szukasz systemu uzdatniania wody, który uzdatni Twoją wodę? Możesz sprawdzić w sklepie internetowym, gdzie znajdziesz najlepsze produkty lub skontaktować się z ekspertem!

Podstawowym parametrem wody jest utlenialność. Sprawdza się ją podczas każdej analizy fizykochemicznej. Jest to również wskaźnik jakości wody z lokalnych sieci wodociągowych. Ale co to wszystko znaczy? Co to jest utlenialność?

Co to jest utlenialność?

Utlenialność jest standardowym wskaźnikiem zdolności wody do absorbowania tlenu z silnych utleniaczy, takich jak nadmanganian potasu, przez substancje organiczne i niektóre łatwo utleniające się substancje nieorganiczne. Utlenialność mierzona jest w jednostkach tlenu na objętość wody. Najczęściej jest to mg O2/l. Czasami utlenialność jest również określana jako ChZT-Mn. Maksymalna dopuszczalna wartość dla wody pitnej wynosi 5 mg O2/l.

Ważne jest, aby pamiętać, że utlenialność daje tylko przybliżone pojęcie o ilości związków organicznych w wodzie. Metoda ta może dać niedokładne oszacowanie ilości związków w wodzie, co może prowadzić do tego, że będzie ona znacznie niższa niż w rzeczywistości. Dzieje się tak dlatego, że wiele związków organicznych nie utlenia się w ogóle lub utlenia się tylko częściowo. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku związków azotu. Nadmanganian potasu jest używany do utleniania związków organicznych w wodzie średnio do 60-70%. Jednakże, ważne jest określenie utlenialności w celu oceny zanieczyszczenia wody.

Jeśli zwiększona utlenialność wody jest spowodowana nadmiarem związków organicznych pochodzenia zwierzęcego, to woda prawdopodobnie będzie miała wyższy poziom związków azotu i/lub chlorków. Z podwyższoną barwą będziemy mieli prawdopodobnie do czynienia bardziej w przypadku utlenialności spowodowanej związkami organicznymi pochodzenia roślinnego. Wysoka utlenialność i woda o intensywnym zabarwieniu są zazwyczaj oznaką terenów bogatych w substancje humusowe.

Woda pitna i utlenialność

Utlenialność jest bardzo ważnym terminem sanitarnym, jeśli jest spowodowana związkami organicznymi pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak dlatego, że taka woda może zawierać bakterie, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Czasami można wykryć bakterie chorobotwórcze.

Jeżeli jednak utlenialność jest spowodowana związkami organicznymi pochodzenia roślinnego, to wartość ta będzie istotna, jeżeli w wodzie występują inne wskaźniki zanieczyszczenia wody, które wykazują znacznie wyższe wartości.

Utlenialność może mieć wpływ na kolor wody. Jeśli woda ma wysoki poziom żelaza lub manganu, najprawdopodobniej wytrąci się on z wody. Dopiero wtedy będą one widoczne w pełnym zakresie. Obecność substancji humusowych może powodować zabarwienie wody. W tej sytuacji demanganizery wody i odżelaziacze mogą okazać się niewystarczające. Dowiedz się więcej o barwieniu wody w artykule: Jak mogę poprawić kolor wody?

Woda: Związki organiczne i nieorganiczne

Warto powtórzyć, czym są związki organiczne, ponieważ zostały już omówione w odniesieniu do utlenialności. Szczegółowe informacje i ich opis znajdziesz w artykule na blogu: Związki organiczne w wodzie - czym są? Jak uzdatniać?

Większość związków organicznych powstaje podczas mikrobiologicznego procesu rozkładu cząstek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Istotne jest również uwzględnienie biomasy mikroorganizmów. Istotna jest również rola substancji wydzielanych zarówno przez mikroorganizmy, jak i makroorganizmy. Te związki chemiczne składają się głównie z węgla. Mogą zawierać również inne związki, takie jak wodór, tlen i azot, siarka, fosfor czy chlorowce. Najczęściej występującymi związkami organicznymi są związki humusowe. Te rozpuszczone związki mają czarną barwę. Te związki humusowe stanowią 75% rozpuszczonego węgla organicznego w wodzie.

Istnieje wiele źródeł związków organicznych. Istnieje wiele źródeł związków organicznych. Związki organiczne mogą również gromadzić się w zbiornikach wodnych lub być produktem ubocznym oczyszczania ścieków lub wody.

Określenie utlenialności

Określanie i badanie utlenialności określa ilość, która została użyta do utlenienia substancji w wodzie za pomocą nadmanganianu potasu. Jest to wykorzystywane do określenia ilości tlenu w wodzie z nadmanganianem potasu w bardzo specyficznych warunkach. Te reakcje chemiczne są wykorzystywane do określania.

Utlenianie związków organicznych

5C2H5OH + 12Mn04- + 36H+ = 12Mn2+ + 10CO2 + 33H2O

Miareczkowanie kwasem szczawiowym

5C2O42- + 2Mn04- + 16H+ = 2Mn2+ + 10CO2 + 8H2O

Co należy zrobić, aby zmniejszyć utlenialność?

Istnieje wiele powodów, dla których poziom utlenialności został obniżony:

  • Jeśli utlenialność jest wyższa niż dopuszczalne normy
  • Przeszkadza w prawidłowym usuwaniu innych zanieczyszczeń, takich jak żelazo
  • Jeśli użytkownik ma dodatkowe wymagania

Nie jest konieczne zmniejszanie utlenialności wody. Proces ten zwykle wpływa tylko na niewielki procent wody i jest zazwyczaj stosowany w płytkich wodach. Wody te są domem dla substancji humusowych i fulwowych.

Jak mogę zredukować utlenialność?

Obecność w wodzie związków organicznych i nieorganicznych, które łatwo ulegają utlenieniu, nazywana jest utlenialnością. Do tej grupy należą m.in. związki żelaza i azotu. Warto zastosować filtrację z węglem aktywnym, który jest przystosowany do usuwania związków organicznych. Przykładem jest kolumna węglowa. Podczas ich pracy kluczowy jest proces adsorpcji.

Podczas filtracji można wyróżnić dwa rodzaje adsorpcji. Pierwszym z nich jest adsorpcja chemiczna. Polega ona na chemicznym łączeniu się cząsteczek zanieczyszczeń z powierzchnią węgla aktywnego. Drugi rodzaj, adsorpcja fizyczna, powoduje, że cząsteczki zanieczyszczeń pozostają na powierzchni złoża. Dowiedz się więcej o wpływie węgla aktywnego na cząsteczki w tym artykule: Węgiel aktywny, czyli adsorpcja doskonała.

Jeśli woda zawiera żelazo lub mangan, najlepiej użyć zestawu, w skład którego wchodzi kolumna węglowa, odmanganiacz wody oraz odmanganiacz wody. Alternatywą, w zależności od wyników analizy wody, jest stacja wielofunkcyjna. Wielowarstwowe złoże tego urządzenia może usuwać do pięciu zanieczyszczeń jednocześnie. Istnieją dwa rodzaje stacji wielofunkcyjnych, takie jak Ecoperla Multitower lub Ecoperla Multicab. O tych stacjach można przeczytać tutaj: Jak działa wielofunkcyjne uzdatnianie wody?

Czasami możliwe jest zredukowanie związków organicznych, które są zawieszone w wodzie poprzez zastosowanie filtrów mechanicznych. Nie zawsze jest to możliwe. Można również usuwać związki organiczne stosując procesy membranowe, takie jak filtry kuchenne oparte na odwróconej osmozie i nanofiltracji.

W celu zmniejszenia utlenialności wody do celów przemysłowych stosuje się proces koagulacji, znany również jako rozwiązania wielkoskalowe. Inną opcją jest dozowanie utleniaczy, ale nie zaleca się stosowania środków na bazie chloru. Może to spowodować powstanie szkodliwych produktów ubocznych znanych jako pochodne chloru.