Szukasz systemu uzdatniania wody, aby uzdatnić swoją wodę? Możesz sprawdzić w sklepie internetowym lub skontaktować się z ekspertem, aby dowiedzieć się więcej!

Lód jest wykorzystywany w szerszym zakresie niż mogłoby się wydawać. Kostki lodu i maszyny do lodu są wykorzystywane przez wiele branż, w tym przemysł gastronomiczny. Do produkcji lodu potrzebna jest nawet niewielka ilość wody. Jakie kryteria powinna spełniać woda zasilająca przemysłowe maszyny do lodu i kostkarki do lodu stosowane w gastronomii? Jak uzdatnia się wodę do takich zastosowań?

Gdzie znajdę kostkarki i maszyny do lodu?

Kostkarki do lodu, maszyny do lodu i maszyny do lodu są znacznie bardziej powszechne niż mogłoby się wydawać. Najbardziej oczywista jest oczywiście branża gastronomiczna. Lód jest używany przede wszystkim do schładzania zimnych napojów. Może być dodawany do drinków, koktajli i deserów. Chłodzi butelki, a także warzywa, owoce i częściowo przygotowane składniki do dań serwowanych gościom.

Lód doskonale nadaje się do przechowywania żywności. Często można go spotkać w mniejszych i większych sklepach. Wykorzystywany jest przez sprzedawców do ekspozycji świeżych ryb i owoców morza. Jest również niezbędny w rzeźniach, gdzie służy do schładzania mięsa. Stosowany jest w transporcie, procesach przemysłowych, a nawet w piekarniach. Lód jest idealny do chłodzenia ciast. Lód może być również wykorzystywany do przechowywania żywności, np. winogron zebranych do produkcji wina. Lód stosowany jest w transporcie, aby zachować świeżość i zapobiec namnażaniu się bakterii.

Lód jest używany w:

  • Hotelach
  • Restauracjach
  • Kawiarniach i pubach
  • Sklepy spożywcze
  • Hurtownie

Wszystkie obiekty gastronomiczne (w tym pociągi i samoloty)
W przemyśle farmaceutycznym lub naukowym
Istnieje wiele rodzajów lodu w sektorze przemysłowym: suchy, blokowy i ciepły, "bryłka", gładki, łuskowaty, grudkowaty. W tym artykule omówimy lód i jak woda jest wykorzystywana do jego produkcji.

Wytwornice lodu w skali przemysłowej

Lód łuskowy jest jednym z najczęściej spotykanych rodzajów lodu w przemyśle. Wytwarza się go za pomocą specjalnie zaprojektowanych maszyn zwanych przemysłowymi wytwornicami lodu. Lód skalisty, rodzaj lodu zawierający 2% wody, jest formą. Jego temperatura wynosi -7°C. Ta forma lodu ma istotną zaletę: nie zbija się w grudki. Lód może być przechowywany w chłodni lub zapakowany w worki. Ten rodzaj lodu topi się bardzo powoli.

Do produkcji lodu łuskowego używana jest specjalna maszyna do lodu wykonana ze stali nierdzewnej. Maszyny te muszą być całkowicie bezpieczne i higieniczne. Każdy materiał użyty w nich został dopuszczony do kontaktu z żywnością i posiada certyfikaty. Generatory są różne, ale większość modeli będzie posiadała skraplacz powietrza i panel sterowania. W większości agregatów znajduje się również pionowa butla stacjonarna. Zasada działania jest łatwa do zrozumienia. Woda ze zbiornika kierowana jest do cylindra wyposażonego w wężownicę i czynnik chłodzący. Woda zamarza na wewnętrznych ściankach i jest wypychana do góry za pomocą obracającej się śruby. Następnie woda jest przelewana do specjalnie przygotowanego pojemnika.

Przemysłowe maszyny do produkcji lodu bryłowego

Alternatywą dla lodu muszlowego może być lód w bryłach. Ma on wyższą temperaturę, na poziomie -0,5 stopnia. Ten rodzaj lodu zawiera również większą ilość wody. Twardy lód bryłowy ma 20% zawartości wody, a miękki 25%. Lód bryłowy stosowany jest w piekarniach, na wystawach rybnych, owoców morza, do koktajli i shake'ów, a także do smoothie, shake'ów i smoothie.

Kostki lodu gastronomicznego

Kostki lodu ze względu na swoją estetykę są chętnie wybierane do gastronomii. Ta forma lodu jest często dodawana do napojów, koktajli i deserów w HoReCa. Wielkość i pojemność kostkarki do lodu należy dostosować do potrzeb zakładu. Jej działanie polega na schładzaniu wody, a następnie formowaniu kostek lodu według pożądanej wielkości i kształtu. Przygotowanie kostek lodu jest szybkie i łatwe. Jest to doskonały wybór dla każdego obiektu, który szybko potrzebuje lodu i może zaoferować szeroki wybór zimnych napojów. Istnieje wiele zmiennych w wydajności kostkarek gastronomicznych. Najmniejsze maszyny produkują około 12 kilogramów lodu dziennie, podczas gdy najbardziej wydajne maszyny mogą produkować nawet 300 kilogramów.

Na rynku istnieje wiele rodzajów kostkarek do lodu, w tym chłodzone powietrzem i chłodzone wodą. Te pierwsze są bardziej wydajne, z jednym kilogramem lodu na maszynę. Można je również zainstalować w zabudowie, ponieważ nie wymagają dodatkowej wentylacji. Woda chłodząca może wymagać przygotowania. Zalecane jest zmniejszenie twardości wody, aby zmniejszyć możliwość powstawania osadów. Informacje na temat branży HoReCa można znaleźć również w poniższych artykułach: Uzdatnianie wody w sektorze HoReCa, Uzdatnianie wody dla gastronomii - przegląd urządzeń

Kostkarki do lodu wymagają wody wysokiej jakości.

Właściciele gastronomicznych kostkarek do lodu powinni mieć świadomość, że urządzenia te są wrażliwe na zanieczyszczenia mechaniczne. Urządzenie nie powinno być podłączone bezpośrednio do zaworu wody. Zamiast tego należy je podłączyć do stacji uzdatniania wody. Należy zwrócić uwagę na twardość wody i zanieczyszczenia mechaniczne. Producenci kostkarek twierdzą, że woda zasilająca nie powinna przekraczać 6 stopni niemieckich. Temat ten został szczegółowo omówiony w następnym akapicie.

Higiena zbiorników kostkarek do lodu to poważny problem. Jest tam mnóstwo bakterii, biofilmu, glonów, pleśni i grzybów, które mogą się szybko rozwijać. Jeśli w środku widać zielony nalot, to jest to bardzo poważny problem. Konieczna jest regularna i konsekwentna kontrola i czyszczenie zbiornika.

Wymagania jakościowe dotyczące wody do wytwornic lodu

Ważne jest, aby przemysłowe wytwornice lodu i kostkarki były zaopatrywane w wodę o odpowiedniej jakości. Ma to znaczenie dla stanu technicznego i bezpieczeństwa maszyn. Należy jednak również pamiętać o tym, że lód może być spożywany jako składnik potraw lub napojów lub mieć kontakt z żywnością. Ważne jest, aby zachować najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny.

Zawartość chemiczna i mineralna wody może w znacznym stopniu wpływać na jej czystość. Woda może zawierać żelazo, mangan i chlor, jak również ich pochodne. Woda może mieć również wysoką twardość. Problemem może być również zły stan rur doprowadzających wodę do wytwornic lodu lub kostkarek do lodu.

Ważne jest, aby woda nie zawierała zanieczyszczeń mechanicznych, była klarowna i nie mętna. Minimalne wymagania co do jakości wody to zgodność z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Woda nie może zawierać bakterii, ponieważ stanowią one poważne zagrożenie dla zdrowia. Żywność może być skażona.

Ważne jest utrzymanie czystości zbiornika na lód i systemu odprowadzania wody, aby uniknąć zanieczyszczenia lodu. Jakość lodu jest również poprawiona poprzez zmniejszenie ilości zanieczyszczeń w wodzie. Kostki są przezroczyste, a nie matowe lub "zamglone", co może być częstym problemem. Dzięki temu wszystkie produkty mogą być odpowiednio wyeksponowane, a napoje z lodem będą miały wysoką estetykę.

Uzdatnianie wody dla przemysłowych maszyn do lodu, kostkarek do lodu i kostkarek do lodu
Uzdatnianie wody do przemysłowych maszyn do lodu lub kostkarek do lodu powinno być rozpatrywane na kilka sposobów:

  • Ochrona przed osadami mineralnymi, w tym kamieniami, osadami żelaza i manganu
  • Ochrona przed osadami biologicznymi, znanymi również jako biofilm
  • Ochrona przed skażeniem mikrobiologicznym i dezynfekcja wody zasilającej
  • Ochrona przed żelazem, osadami z twardej wody i biofilmem zapewnia nie tylko lepszą higienę, ale także bezpieczeństwo i wydajność produkcji lodu. Nie ma możliwości, aby woda powodowała awarie, przestoje w produkcji lub koszty związane z serwisowaniem maszyn do produkcji lodu i generatorów.

Twój personel będzie mógł również zaoszczędzić czas inwestując w system uzdatniania wody. Pozostałości wody zasilającej nie muszą być czyszczone, a produkcja nie jest przerywana. Dodatkowa praca nie wpływa na działanie sprzętu. Uzdatnianie wody zapewnia, że kostki lodu są przezroczyste, estetyczne i najwyższej jakości.

Jaka stacja uzdatniania wody jest najbardziej wydajna?

Oczyszczanie wody z wszelkich zanieczyszczeń mechanicznych jest niezwykle istotne. Zastosowanie przemysłowych filtrów mechanicznych jest kluczowym krokiem w tym procesie. Przemysłowe zmiękczacze wody mogą być stosowane do zmiękczania wody w obiegu chłodniczym. Złoża przemysłowych separatorów odżelaziających i/lub odmanganiających pozwolą na skuteczną redukcję żelaza i manganu. Czytaj więcej: Odżelazianie wody przemysłowej - Jakie są rozwiązania?

Woda używana w kostkarkach do lodu i wytwornicach lodu musi być najczystszej czystości. Dlatego też konieczny może okazać się proces demineralizacji. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule: Demineralizacja wody w przemyśle - co to znaczy? Proces ten może być przeprowadzony przy użyciu przemysłowego urządzenia do odwróconej osmozy. Informacje w artykule: Przemysłowy system odwróconej osmozy o dużych wydajnościach

W celu zapewnienia czystości mikrobiologicznej wody zaleca się stosowanie lamp bakteriobójczych, które wykorzystują promieniowanie ultrafioletowe. Jest to doskonały sposób na zapewnienie czystości wody, ponieważ promienie UV są bardzo skuteczne i nie zmieniają składu chemicznego ani właściwości organoleptycznych.