Szukasz systemu uzdatniania wody, który uzdatni Twoją wodę? Możesz sprawdzić w sklepie internetowym, gdzie znajdziesz najlepsze produkty lub skontaktować się z ekspertem!

Chcesz pozbyć się osadu z czajnika lub napełnić wodą ekspres do kawy? Szukasz sposobu, aby mieć pewność, że woda w kuchni jest czysta? A może w całym domu. Możesz albo kupić tani dzbanek filtrujący albo centralny zmiękczacz wody. My dyskutujemy dwa sposoby mieć wodę która jest bezpłatna od kamienia. Jaka jest różnica między zmiękczaczem wody a dzbankiem filtrującym?

Dzisiejszy artykuł jest trochę przewrotny. Jak można porównać zmiękczacz wody i dzbanek filtrujący? Są to dwa zupełnie różne produkty. Mają jednak jedną wspólną cechę: chęć walki z twardą wodą. Często zaczynają od dzbanka filtrującego, aby go wypróbować i sprawdzić, czy ma on jakikolwiek wpływ na uzdatnianie wody. Następnie decydują się na centralną stację uzdatniania wody. Być może nie warto podejmować półśrodków w walce z kamieniem.

Szkodliwa woda może powodować podrażnienia

Twarda woda to zjawisko, które może być odczuwalne w domach i mieszkaniach. Artykuł: Co to jest twarda woda i jak ją zmiękczyć zawiera szczegółowe wyjaśnienie, skąd się bierze. Zazwyczaj możesz stwierdzić, czy woda w Twoim domu ma twardość, patrząc na nią. Przyjrzyj się temu, co znajduje się na dnie czajnika. Jeśli szybko tworzy się warstwa osadu, prawdopodobnie do czajnika dostała się twarda woda.

Wiele osób ogranicza osadzanie się kamienia do urządzeń kuchennych, mimo bogactwa informacji dostępnych w Internecie. Ten aspekt problemu musi być brany pod uwagę przy poszukiwaniu rozwiązania. Wiele osób nie poświęca czasu na poszukiwania i zamiast tego wybiera dzbanek filtrujący. Słyszą, że to pomogło im pozbyć się problemu. Ale czy jest to najlepsze rozwiązanie w każdym przypadku? Czy dzbanek filtrujący to najlepszy sposób na twardą wodę?

Co wspólnego mają ze sobą dzbanek filtrujący i zmiękczacz wody?

Zacznijmy od podstaw działania dzbanka filtrującego. O jego charakterystyce napisałam artykuł: Czy warto kupić dzbanek filtrujący? Został on również wymieniony w zestawieniu filtrów kuchennych: Jaki filtr wybrać do uzdatniania wody w Kuchni? Jakie są możliwości wyboru? Zobacz także: Dlaczego filtr kuchenny może być lepszy od dzbanka filtrującego.

Dzbanek filtrujący to mały filtr kuchenny, który posiada wymienny wkład. Należy go wymieniać co 2 do 4 tygodni, w zależności od jakości i ilości wody surowej. Podstawowa zasada działania polega na tym, że woda z kranu wlewana jest do jednej komory. Następnie przepływa ona przez wkład do komory przeznaczonej na wodę oczyszczoną. Następnie można ją przelać do czajnika, lub szklanki.

Obecność żywicy jonowymiennej jest tym, co łączy niektóre wkłady filtrujące ze zmiękczaczami wody. Dzięki temu jony odpowiedzialne za powstawanie twardości wody są zatrzymywane wewnątrz wkładu.

Wymiana jonowa

Ważne jest, aby zauważyć, że wkład dzbanka filtrującego zawiera bardzo mało tej żywicy jonowymiennej. Skutki odkładania się kamienia kotłowego mogą być ponownie bardzo szybko zauważalne. Rozwiązanie to nie jest skuteczne do zmiękczania wody. Przyniesie ono jedynie tymczasową zmianę jakości wody na okres 2-3 tygodni. Profesjonalne zmiękczacze wody mają wystarczającą ilość żywicy jonowymiennej, aby wytrzymać 10 lat.

Należy również wspomnieć o procesie regeneracji. Nie jest to możliwe w przypadku dzbanków filtrujących, a już na pewno nie jest opłacalne. Dostępne są wkłady jednorazowe. Są to wkłady jednorazowe. Zmiękczacze wody mogą być wykorzystywane do wielokrotnego przywracania właściwości żywicy jonowymiennej poprzez zastosowanie wytworzonego roztworu solanki. Więcej informacji znajdą Państwo w artykule: Jak działa zmiękczacz wody?

Dlaczego nie spróbować czegoś nowego w kuchni?

Miękka woda jest bardzo przydatna w strefie gotowania, szczególnie dla tych, którzy uwielbiają gotować i jeść, i chcą, aby potrawy zachowały swój smak. Jakie są argumenty? Czytaj więcej: Czy twarda woda wpływa na jedzenie, które spożywasz? Miękka woda nie tylko oznacza, że jedzenie i napoje są czystsze, ale także, że lepiej wyglądają. Taka woda świetnie nadaje się do uzupełniania wody w czajniku lub ekspresie do kawy, parowarze, żelazku czy parowarze. Jest niezastąpiona do mycia owoców i warzyw, a także do przygotowywania składników odżywczych. Idealnie nadaje się również do podlewania świeżych ziół, a także wielu domowych kwiatów.

Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą dzbanka filtrującego. Odwrócona osmoza jest alternatywą, która jest bardziej wydajna i wygodniejsza dla tych, którzy mają większe zapotrzebowanie na wodę. Dzięki obecności membrany osmotycznej woda jest nie tylko zmiękczona, ale również oczyszczona z wielu szkodliwych substancji, takich jak bakterie i wirusy. Odwrócona osmoza pozwala na regularne udostępnianie czystej wody w dowolnej ilości. 

Zmiękczacz wody - kompleksowe rozwiązanie

Miękka woda nie jest tylko do kuchni. Miękka woda ma wiele innych zalet. Stanowi najlepszą ochronę dla instalacji. Dostarczanie miękkiej wody gwarantuje, że w kotle grzewczym i wewnątrz rur nie będzie osadów. Dzięki temu mogą one pracować na najwyższych obrotach i osiągać najlepsze wyniki. Miejscowe niedogrzanie i przegrzanie nie stanowią problemu. Miękka woda jest doskonała do kąpieli, ponieważ nie podrażnia skóry i nie wysusza włosów. Miękka woda może być używana w celu zmniejszenia zużycia detergentów i poprawy efektywności prania. Ułatwia to sprzątanie i oszczędza czas. Możesz też zapomnieć o konieczności wizyty w serwisie czy wymianie sprzętu AGD z powodu osadzania się kamienia.

Zmiękczacze wody są powszechnie stosowanym elementem wyposażenia. Dostępnych jest wiele opcji. Wiele informacji na ich temat można znaleźć w artykule: Zmiękczacz wody - czy to naprawdę działa? Opinie, cena i gdzie kupić? Ecoperla Vita i Ecoperla Toro to dwa przykłady opcji przystępnych cenowo. Ecoperla Slimline CS to świetny wybór, jeśli szukasz sprzętu, który jest naszpikowany gadżetami. Potrzebujesz zmiękczacza wody, który działa? Seria Ecoperla Softower jest warta bliższego przyjrzenia się.

Możesz mieć wodę najwyższej jakości w całym domu

Dzbanki filtrujące wodę mogą być używane do produkcji wody, która smakuje, pachnie, jest wolna od chloru i osadów. Efekt ten można osiągnąć również na większą skalę. Właściwości te sprawiają, że woda jest bezpieczna do picia i kąpieli. Dowiedz się więcej na: Kiedy twarda woda jest szkodliwa dla zdrowia? Ten sposób uzdatniania wody jest zalecany dla osób z egzemą i innymi chorobami skóry.

Kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym Ecoperla Hero to świetny wybór, jeśli zależy Ci na wysokiej jakości wody. Urządzenie posiada dwie warstwy węgla, każda o łącznej pojemności 40 litrów. Węgiel aktywny stanowi pierwszą warstwę. Poprawia on smak, kolor i zapach wody oraz eliminuje chlor. Następnie woda poddawana jest procesowi zmiękczania. Oczyszczona woda płynie do każdego punktu poboru wody w Twoim domu.