Zmiękczacz wody działający na zasadzie wymiany jonowej może zredukować wysoką twardość lepiej niż jakikolwiek inny produkt. Wiele osób staje przed dylematem, decydując się na montaż takiego urządzenia. Pojawiają się wątpliwości dotyczące zdrowia. Czy picie zmiękczonej wody jest bezpieczne? Czy jest to bezpieczne dla zdrowia?
Wysoka twardość wody może wystąpić w każdym miejscu w Polsce. Powstający w ten sposób kamień jest bardzo dokuczliwy. Dowiedz się więcej o twardej wodzie w tekście Co to jest twarda woda i jak ją zmiękczyć. Szokujące fakty o twardej wodzie w domu przeczytasz również tutaj: Twarda woda w domu - poznaj szokujące fakty
Te problemy z wodą często rozwiązują centralne zmiękczacze wody, które działają na zasadzie wymiany jonowej. Wynika to z różnych przyczyn.
Po pierwsze, w większości przypadków pozwalają na dostosowanie twardości wody do swoich upodobań (w dużej mierze dzięki armaturze). Znajdują się na ujęciu wody do budynku, dzięki czemu miękka woda może być dostarczana zarówno do celów użytkowych, jak i do ogrzewania i zasilania kotłów. Wszystkie urządzenia i instalacje są zabezpieczone przed osadzaniem się osadów.
Zmiękczacze wody są też praktycznie bezobsługowe i nie wymagają dużego zaangażowania użytkownika. Ich eksploatacja kosztuje również mniej niż twardej wody, co zostało wyjaśnione w artykule: Ile kosztuje zmiękczacz wody?
Rozwiązanie idealne, ale...
Zmiękczacze wody na pierwszy rzut oka mogą wydawać się świetnym rozwiązaniem, ale wiele osób, które rozważają ich zakup, nie jest pewna, czy to właściwy wybór.
Niepewność może pojawić się po zapoznaniu się z działaniem zmiękczaczy wody z żywicą jonowymienną. Możesz przeczytać artykuł: Jak działa zmiękczacz wody? aby dowiedzieć się więcej na temat działania tych urządzeń.
Na czym polega ten proces? Woda podczas wymiany jonowej zostaje pozbawiona jonów wapnia i magnezu, które powodują twardość wody, a wzbogacona w jony sodu. Może to powodować wiele wątpliwości u przyszłych użytkowników.
Wiele osób ma pytania dotyczące smaku wody. Chcą też wiedzieć, czy jest ona bezpieczna, skoro nie zawiera cennych minerałów. Czasami zastanawiają się nawet, czy woda została zdemineralizowana w wyniku procesu zmiękczania. Dziś postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości i wyjaśnić te kwestie.
Czy woda po zmiękczeniu ulega demineralizacji?
Wiele osób obawia się, że zmiękczona woda jest tym samym co zdemineralizowana. Jest to nieprawda. Należy jednak pamiętać, że woda surowa może zawierać różne związki chemiczne i minerały, niezależnie od miejsca jej pozyskiwania. Zawiera ona magnez, wapń, żelazo, mangan i sód, a także fluor, cynk i potas.
Podczas zmiękczania wody zmniejszeniu ulegają jedynie jony wapnia i magnezu. Redukcji ulegają również żelazo i mangan. Woda zostaje wzbogacona w sód, ale inne substancje pozostają bez zmian.
Warto rozważyć możliwość regulacji twardości wody. Możemy zdecydować, ile chcemy mieć w wodzie magnezu lub wapnia. Można regulować stężenie, aby w wodzie znalazły się pożądane substancje. Osad z kamienia nie jest jednak problemem.
Wszystkie rozpuszczone sole są usuwane podczas procesu demineralizacji. W wyniku tego procesu otrzymujemy wodę, która jest bardzo czysta.
Nawet jeśli spożywamy zmiękczoną wodę, nadal zawiera ważne substancje .
Czy woda po zmiękczeniu jest sterylizowana
Woda po zmiękczaczu nie jest demineralizowana, a nawet nie jest destylowana. Wiele osób błędnie uważa, że w wodzie nie ma żadnych substancji. Nie jest tak dokładna i kompleksowa jak odwrócona osmoza.
Filtr mechaniczny zmiękczacza wody usuwa jedynie zanieczyszczenia stałe. Samo urządzenie zmniejsza jednak stężenie wapnia i magnezu, o czym już wspomniałem. Poza tym skład chemiczny urządzenia pozostaje niezmieniony.
Zmiękczona woda jest więc bezpieczna do picia. Nie jest też zaskoczeniem, że zmiękczona woda może pozbawić organizm cennych składników odżywczych. Takie stwierdzenia można porównać do bajek.
Czy to możliwe, że organizm cierpi z powodu braku wapnia lub magnezu?
Można się teraz pocieszyć tym, że woda po zmiękczeniu nie została zdemineralizowana ani wydestylowana. Ale co z niedoborami wapnia lub magnezu?
Oba składniki są niezbędne. Wapń jest podstawowym budulcem zębów i kości. Wapń jest również budulcem kości i zębów.
Magnez ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i układ odpornościowy. Pomaga zapobiegać chorobom serca i cukrzycy. Pomaga w koncentracji i zapobiega nadmiernemu stresowi. Jest niezbędny do mineralizacji kości.
Należy pamiętać, że oba składniki odżywcze pozyskujemy głównie z pożywienia. Przykładowo, 500 do 800mg wapnia to dzienne zapotrzebowanie. Średnie stężenie wapnia występujące w polskiej wodzie wodociągowej waha się od 20 do 90 miligramów na litr. Oznacza to, że aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń, musielibyśmy wypijać około 10 litrów wody dziennie.
Jest to niemożliwe. Niektórzy ludzie mają problem z wypiciem 2 litrów dziennie. Odpowiednia dieta może zaspokoić to zapotrzebowanie. Można postawić na sery (ok. 1200mg/ 100g produktu), orzechy (1250mg/ 100g produktu), warzywa, mleko i jaja (ale także owoce np. banany). Rośliny o zielonych liściach, takie jak kiełki selera, nasiona chia czy sezam zawierają duże ilości wapnia.
To samo dotyczy magnezu. Dzienne spożycie wynosi około 400 mg. Częściej występuje w wodzie niż w śladowych ilościach i nie jest dobrze przyswajany z tego źródła. W dużych ilościach można go znaleźć w soi (około 311 mg/ 100g produktu), orzechach (251 mg/ 100g produktu), ryżu, suszonych owocach, warzywach i bananach (około 40 mg/100g produktu).
Należy pamiętać, że produkty roślinne są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, najlepiej nieprzetworzonych. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość minerałów, jedz surowe owoce i warzywa. To jest klucz do Twojego sukcesu!
Zmiękczona woda nie jest szkodliwa dla organizmu.
Czy sód w wodzie jest szkodliwy?
Pozostaje pytanie o zawartość sodu w wodzie. W wodzie zmiękczonej jest więcej sodu niż w wodzie surowej. Nie możemy mówić o wysokich stężeniach. Eksperci szacują, że woda zmiękczona o każdy stopień niemiecki uwolni około 8-8,2 mg sodu na litr. Oznacza to, że , jeśli będziemy spożywać nawet 3 litry wody dziennie, otrzymamy tyle sodu tylko z jednej kromki białego chleba.
Nie ma żadnych ograniczeń dotyczących dziennego zapotrzebowania na sód. Według szacunków wystarczy dzienne spożycie na poziomie 1000-3000 mg. Sól stołowa jest głównym źródłem sodu. Dzienne spożycie sodu w Polsce waha się od 2000 do nawet 12 000 mg na osobę. Lekarze są zgodni, że zalecane dzienne spożycie soli to 3000 mg. Zmiękczona woda ma niewielką ilość sodu.
Zagadnienie to zostało omówione w artykule: Jak sód jest dodawany do wody po zmiękczeniu. Oto czego nie powie Ci sprzedawca ....
Dieta niskosodowa powinna być świadoma zawartości sodu w wodzie. Należy również ograniczyć ilość sodu spożywanego w ciągu dnia.
Czy po zmiękczeniu wody można ją bezpiecznie pić?
Osoby zdrowe, stosujące zróżnicowaną dietę, w której skład wchodzi zmiękczona woda i warzywa, nie są zagrożone. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i osób starszych.
Czy twarda woda jest lepsza od miękkiej?
Trudno jednak uniknąć debaty na temat tego, czy miękka czy twarda woda jest lepsza dla Twojego organizmu. Wiele artykułów powołuje się na badania, które zostały przeprowadzone w Finlandii i Gruzji.
Stwierdzono, że Gruzini, którzy piją przede wszystkim twardą wodę, są mniej narażeni na choroby serca niż mieszkańcy Finlandii, która ma miękką wodę. Trudno jednak znaleźć inne jednoznaczne dowody potwierdzające tę tezę.
Czy istnieje lepsza alternatywa dla soli tabletkowanej?
Osoby mające problemy z sercem mogą nie być w stanie pić wody o wysokim poziomie sodu, jeśli są na diecie niskosodowej. W niektórych przypadkach chlorek potasu można zastąpić chlorkiem sodu (tradycyjną solą w postaci tabletki do zmiękczania wody). Ten artykuł wyjaśnia więcej na temat tabletek solnych do zmiękczaczy wody.
Pij wodę bogatą w minerały, jeśli chcesz pozostać nawodniony
Warto używać miękkiej wody do prania, czyszczenia, kąpieli i do wszelkich innych celów, które mogą mieć z nią kontakt. Istnieje sposób na uzyskanie miękkiej wody do celów użytkowych oraz wody bogatej w wapń lub magnez do codziennych potrzeb.
Można zainstalować centralny zmiękczacz wody wraz z filtrem kuchennym. Może to być np. system odwróconej kosmozy, w skład którego wchodzi mineralizator, wkład rewitalizujący lub system taki jak Ecoperla Rosa.
Dzięki temu otrzymamy czystą, smaczną wodę o wysokim stężeniu dobroczynnych minerałów.
Inną opcją jest zastosowanie mieszacza przy swoim zmiękczaczu wody. Nie zmiękczymy całkowicie wody, ale możemy wybrać pożądany przez nas stopień twardości.
Miękka woda jest dostępna!
Nie ulega wątpliwości, że miękka woda różni się od surowej pod względem zawartości wapnia i magnezu, ale nie ma powodu do obaw. Zmiękczoną wodę można pić, nie ma też plotek o jej sterylizacji.